ΠΕΛΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ - TO ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Το Ανάκτορο - Περιγραφή – Οικοδομικές φάσεις

Το ανάκτορο της Πέλλας είναι ένα μεγάλο συγκρότημα κτηρίων που κτίστηκαν σε διαφορετικές περιόδους και καλύπτουν έκταση περίπου 75.000 τ.μ.  Έδρα της βασιλικής εξουσίας του μακεδονικού κράτους,  ήταν κτισμένο στο πλάτωμα λόφου, ύψους περίπου 70 μ.,  βόρεια της αρχαίας πόλη. Η θέση του ήταν στρατηγική, καθώς έλεγχε όλη τη γύρω περιοχή, τη λιμνοθάλασσα, το λιμάνι, την πόλη, τους δρόμους που οδηγούσαν σε αυτήν και την εύφορη περιοχή που την περιέβαλλε. Το ανάκτορο αναπτύχθηκε σε έκταση  περίπου 75 στρεμμάτων και αποτελούνταν από κτηριακές ενότητες με προσανατολισμό βορρά – νότο  που οικοδομήθηκαν σε κλιμακούμενα άνδηρα από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Οι κτηριακές ενότητες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με σύστημα διαδρόμων, στοών και κλιμακοστασίων. 

Η τελική κάτοψη του ανακτόρου διαμορφώθηκε στη διάρκεια της χρήσης του. Αυτό οφείλεται στις ανάγκες που προέκυψαν με την αλλαγή της θέσης και δύναμης των βασιλέων, στη δυναστική προπαγάνδα και σε φυσικές καταστροφές. Η αρχική, σχετικά απλή μορφή του στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Β΄, διαφοροποιήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν όταν, μετά από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, ο ρόλος του Μακεδονικού Βασιλείου άλλαξε και η πρωτεύουσά του αναδείχθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Κατά τη βασιλεία του Κασσάνδρου η  Πέλλα διπλασιάστηκε σε μέγεθος. Στο ανάκτορο οικοδομήθηκαν μνημειακού χαρακτήρα κτήρια και το βόρειο σκέλος της οχύρωσης με τη βασιλική πύλη που οδηγούσε στα βασιλικά διαμερίσματα (βασίλειος κάραβος).Η μεγαλύτερη όμως επέμβαση στο ανάκτορο γίνεται στα χρόνια του Δημητρίου Πολιορκητή και ιδιαίτερα του Αντίγονου Γονατά , ο οποίος ανήλθε στον θρόνο της Μακεδονίας μετά την απόκρουση των Γαλατών στην Λυσιμάχεια (277 π.Χ.) και προσπάθησε να αποκαταστήσει την ενότητα του κράτους του. Κατόρθωσε να ισχυροποιήσει το κράτος και να μεταβάλει την Πέλλα σε πολιτιστική πρωτεύουσα του βασιλείου. Η επέμβαση στο ανάκτορο είναι τόσο μεγάλη που, μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι εν μέρει, ίσως οφείλεται και σε αποκατάσταση μερικής  καταστροφής του ανακτόρου από σεισμό ή άλλη φυσική αιτία. 

Το 168 π.Χ. το ανάκτορο καταστράφηκε, λεηλατήθηκε, απογυμνώθηκε από τον πλούτο του και έπαψε να είναι η έδρα της βασιλικής εξουσίας. Τα κτήριά του χρησιμοποιήθηκαν ως την καταστροφή της πόλης τον 1ο αι. π.Χ. από σεισμό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κατά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο τα ερείπια του ανακτόρου χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν άλλες δραστηριότητες. Ακόμη για πολλούς αιώνες το κτηριακό αυτό συγκρότημα πρόσφερε δωρεάν οικοδομικό υλικό για τους γύρω οικισμούς.  

Φορείς Υλοποίησης

 

Ανάκτορο Πέλλας © 2021 – All Rights Reserved

Web Design & Development by Not The Same